De trance is een universele techniek die bij het sjamanistisch werk een belangrijke, of zelfs de hoofdrol speelt. Trance is een niet-alledaagse bewustzijnstoestand die wel omschreven wordt als het overschrijden van de drempel tussen de gewone wereld en de Andere Werkelijkheid. In trance, in extase (šaman’, zeggen de Yakoeten), reist de sjamaan rond in de wereld van de spirits. Belangrijke kenmerken van deze sjamaanse trance zijn dat de sjamaan zich bewust, vrij en onafhankelijk door de Andere Werkelijkheid kan bewegen, dat hij kan communiceren met de wezens die hij er aantreft en, het belangrijkste, dat hij ter plaatse kan ingrijpen in omstandigheden die de harmonie verstoren. Problemen in de gewone wereld kennen per definitie een gelijkaardige verstoring in de Andere Werkelijkheid; als daarin iets verandert zal dat meteen zijn weerslag hebben op de Alledaagse.

 

De Andere Werkelijkheid is er niet alleen voor sjamanen: in trance gaan is een algemeen vermogen dat bij elk mens is aangeboren en door iedereen ontwikkeld en gebruikt kan worden, ongeacht de leeftijd. In de levende werkelijkheid van vandaag worden trance-toestanden vaak niet meer als zodanig herkend en in elk geval anders benoemd. De beelden die zich in de trance presenteren worden afgedaan als fantasie of wanen, als niet-werkelijk. Het vermogen tot intensief contact met een Andere Werkelijkheid wordt bij ons eerder als afwijking dan als talent opgevat. Terwijl het bij heel veel culturen juist de vermogens als het krijgen van visioenen, het spreken in tongen of het horen van stemmen zijn die hoog gewaardeerd werden.                            

Hoewel niet ieder mens een even groot talent voor reizen door de Andere Werkelijkheid heeft, kan iedereen de basisprincipes gemakkelijk onder de knie krijgen. Trancereizen is net als zwemmen en fietsen: als je de slag eenmaal te pakken hebt verleer je het nooit meer. Net als op de fiets kun je er alle kanten mee op: even een rondje door de velden of helemaal naar de andere kant van de wereld rijden. Voor je naar Tibet kunt fietsen moet je overigens eerst heel wat en steeds grotere rondjes door de velden afleggen. Zo is het ook met trancewerk: het moet ontwikkeld en getraind worden voor je ver van huis kunt gaan. De Andere Werkelijkheid kan buitengewoon groots en meeslepend zijn, maar eveneens gevaarlijk en verraderlijk. Je kunt er gemakkelijk de weg verliezen, gevangen of verstrikt raken.  

Signalen uit de Andere Werkelijkheid worden door elk individu weer anders opgevangen en beleefd: helderziend, -horend of -voelend, intuïtief  wetend, diffuus of glashelder, luid en direct of als echo op de achtergrond. De een is er gevoeliger voor dan de ander, maar in principe kan iedereen ermee in contact komen. Diep in gedachten verzonken zijn, of zó geconcentreerd met iets bezig dat de rest van de wereld niet meer tot je doordringt, het zijn allebei (lichte) vormen van trance die je kunt gebruiken als startpunt voor verder reizen naar diepere lagen. In sjamaanse tradities wordt vaak een voertuig gebruikt om diep in de Andere Werkelijkheid door te dringen: trommel of ratel (trancereis, spiritboot), beweging (trancedans), fysieke uitputting (vision quest, zonnedans) of gebruik van bewustzijnsveranderende middelen als alcohol, mescaline (peyotl-cactus), ayahuasca (winde), en nog veel meer. Deze middelen heb je helemaal niet nodig: de menselijke geest is van nature uitgerust met het vermogen de Andere Werkelijkheid te betreden. Je hoeft hem alleen maar te herkennen.


 
 
 
  Site Map